Program konferencji jest tak skonstruowany aby każdy nauczyciel , niezależnie w jakiej szkole/ placówce uczy mógł znaleźć dla siebie coś wartościowego. Zapraszamy na EDUinnowacje 2017 nauczycieli edukacji przedszkolnej, wczesnoszkolnej, szkół podstawowych, gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych oraz wszystkich innych placówek edukacyjnych.

 

 

Program Podlaskich EDUinnowacji 2017 :

 

 

Dzień 1 (sobota, 7 października 2017)

 

07.45 - 9.00 Rejestracja uczestników EDUinnowacji (wymagany dokument potwierdzający tożsamość)

                    Rejestracja uczestników będzie otwarta tylko pierwszego dnia.

 

Część I, Konferencje:

08.30 - 8.45 Oficjalne rozpoczęcie konferencji [15 min.]

08.45 - 9.00  Druk 3 D w edukacji [15 min.] (Jacek Kawałek, Agnieszka Zdziarska)

09.00 - 9.15  Nauka programowania to nie czarna magia. Jak robot Photon

                   pomaga przełamywać bariery w nauce? [15 min.] (Z. Olechno)

09.15 - 9.45  Drukuj świadomie i oszczędnie z Epsonem [30 min.] (A. Wnuczak)

09.45 - 10.00 Rozwiązania LEGO® Education w nauczaniu [15 min.] (K. Nogalska i M. Śliwiński)

10.00 - 10.20 Przerwa kawowa [20 min.]

10.20 - 11.20  Media społecznościowe w edukacji - czyli dlaczego nowe

                    narzędzia pozwalają na realizację uniwersalnych celów? [60 min.] (P. Staroń - gość specjalny)

11.20 - 11.50  Programować każdy może! Lekcje robotyki w szkołach! [30 min.] (J. Kałasz)

11.50 - 12.20  Mentor dla Edukacji [30 min.] (A. Jesiołkiewicz)

12.20 - 13.20 Przerwa obiadowa [60 min.]

 

Część II, Warsztaty:

 Warsztaty będą odbywały się w małych grupach do 20 osób. Czas każdego warsztatu to 45 minut.

Każda grupa uczestniczy we wszystkich warsztatach danego dnia według harmonogramu, który uczestnik otrzyma pierwszego dnia, podczas rejestracji, przed konferencją.

 

Pierwszego dnia zaplanowaliśmy 5 warsztatów:

  1. Zaprogramuj się na innowacje - Lekcja programowania robotów z wykorzystaniem LEGO [45 min.] (J. Kałasz)

  2. Jak wykorzystać robota Photon na zajęciach szkolnych? [45 min.] (Z. Olechno)

  3. LEGO® MoreToMath – Matematyka to nie tylko cyferki [45 min.] (K. Nogalska)

  4. “Wyjdź poza schemat”- warsztaty pracy twórczej dla nauczycieli i wychowawców [45 min.] ( K. Mońko, E. Dembowska)

  5. Druk 3D - zajęcia praktyczne [45 min.] (Jacek Kawałek, Agnieszka Zdziarska)

 

Przewidywany koniec wszystkich warsztatów około godziny 18.00.

 

Dzień 2 (niedziela, 8 października 2017)

 

Część I, Konferencje:

08.30 - 9.00 EduDziennik - nowoczesny dziennik elektroniczny Wyd. Helion.

                   Programowanie i inne zmiany w edukacji informatycznej. Jak je wdrożyć efektywnie i przyjemnie z                            pomocą Bibliopoint.pl  [30 min.] (G. Jankowski, F. Gałuszka)

09.00 - 9.15   Google Classroom – innowacyjne podejście

                   do nauczania, czyli jak usprawnić warsztat nauczyciela XXI wieku. [15 min.] (P. Zasłona)

09.15 - 9.45  Balon Blum – nowa edukacyjna przygoda. E-rozwiązania – cyfrowe, multimedialne rozwiązania dla                             uczniów i nauczycieli, na przykładzie portali: docwiczenia.pl i terazmatura.pl [30 min.] (Adrian                                   Romaniuk)

09.45 - 10.15  Rola eksperymentu i demonstracji podczas nauczania przyrody i fizyki [30 min.] (J. Bruździński)

10.15 - 10.35 Przerwa kawowa [20 min.]

10.35 - 11.35  Ja i Ty, czyli dlaczego w nauce chodzi głównie o relacje? [60 min.] (P. Staroń - gość specjalny)

11.35 - 11.50   Lokalne usługi chmurowe w praktyce szkolnej [15 min.]  (J. Dojnikowski)

11.50 - 12.05  Programowanie na st@rt!  Kurs programowania z grą Scottie Go!

12.05 - 13.05 Przerwa obiadowa [60  min.]  (rozdanie uczestnikom EDUinnowacji rozlosowanych nagród)

 

Część II, Warsztaty:

Warsztaty będą odbywały się w małych grupach do 20 osób. Czas każdego warsztatu to 45 minut.

Każda grupa uczestniczy we wszystkich warsztatach danego dnia według harmonogramu, który uczestnik otrzyma pierwszego dnia, podczas rejestracji, przed konferencją.

 

 Drugiego dnia zaplanowaliśmy 5 warsztatów:

  1. Google classroom w pigułce, czyli krótki przewodnik po praktycznym novum edukacyjnym nauczyciela XXI wieku [45 min.] (P. Zasłona)

  2. Matematyka bez reszty interaktywnie. Nowa jakość nauczania - programy multimedialne na monitorach dotykowych [45 min.] (E. Witkowska, A. Jesiołkiewicz)

  3. Jak skutecznie wykorzystać ozobota w edukacji? [45 min.] (K.Olechno, M.Pisanko)

  4. BeCreo - sposób na Internet Rzeczy w edukacji - skonstruuj swoje własne laboratorium pomiarowe lub inteligenty dom.

    Scottie GO! - nowe podejście do nauki programowania. - gra z interaktywnym kursem programowania.[45 min.] (M. Paks)

  5. Demonstracje zjawisk akustycznych - warsztaty [45 min.] (J. Bruździński)

 

Przewidywany koniec wszystkich warsztatów około godziny 18.00.

 

Od godziny 15.00 do 18.00 w miejscu, gdzie pierwszego dnia odbywała się rejestracja uczestników, będą wydawane certyfikaty uczestnictwa w Podlaskich EDUinnowacjach 2017.

 

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany harmonogramu oraz prelegentów

konferencji/warsztatów w przypadku zaistnienia zdarzeń losowych.

Starostwo Powiatowe

w Mońkach

Podlaskie EDUinnowacje 2017 patronatem objęły:

Podlaskie EDUinnowacje, 7-8 października 2017, Mońki, II edycja

Spotkania nauczycieli z innowacyjnymi rozwiązaniami w obszarze edukacji